Cele 4 motive pentru care persoanele sensibile sunt rănite atât de ușor…

Cele 4 motive pentru care persoanele sensibile sunt rănite atât de ușor...

De ce suntem atât de emoționali? De ce suntem răniți?

Emoțiile îți ghidează convingerile și sensul pe care îl dai diferitelor lucruri care se întâmplă în viața ta. Îți colorează gândurile, îți afectează acțiunile și felul în care te simți fizic.

Ele sunt o parte esențială a ceea ce ești și a modului în care supraviețuiești. Dacă ne uităm la natura comportamentului uman (așa cum este exprimată de omul cavernelor), vedem că suferința emoțională i-a determinat pe oameni să caute ajutor, trimițând și altora semnale că ceva nu era în regulă. Luați în considerare răspunsul adânc înrădăcinat de luptă sau de fugă.

Este o reacție primitivă la o amenințare externă. Când simțim frică sau un șoc brusc, celulele noastre nervoase trimit semnale de pericol care eliberează substanțe chimice, precum adrenalina și cortizolul, în sistemul circulator.

Pupilele noastre se dilată pentru a ne ascuți vederea, inima ne bate mai repede pentru a pompa sânge în tot corpul și conștientizarea fricii se diminuează. Trupul și mintea se pregătesc fie să lupte, fie să scape.

Fie că vezi un păianjen (dacă îți este frică de el) mergând pe podea spre tine, fie că ești în junglă și un leu se apropie de tine, corpul tău are exact aceeași reacție. Totul începe cu emoțiile tale – corpul tău nu știe că păianjenul nu îți amenință viața, ci doar acționează așa cum este programat să acționeze. Nici nu poate face diferența dintre o amenințare fizică (de exemplu, cineva îndreaptă cu pistolul spre tine) și o amenințare psihologică (de exemplu, un interviu de angajare sau trecerea printr-o despărțire).

Desigur, nu doar frica provoacă reacții fizice deschise: când ești trist, plângi; când ești jenat, înroșești; iar când ești furios, te încrunți. Și acestea sunt doar cele mai evidente semne, deoarece corpul tău se schimbă în nenumărate moduri invizibile pentru a reflecta cum te simți.

Emoțiile sunt, de asemenea, legate de comportament și gânduri. De exemplu, o dispoziție depresivă te poate determina să gândești” „nu sunt suficient de bun(ă)”, la fel cum „nu sunt suficient de bun(ă)” te va face să fii deprimat(ă).

Nu “înghiți” totul.

Expresia „am înghițit” este folosită, de obicei, atunci când vorbim despre oameni care strâng frâiele emoțiilor și interiorizează totul. În general, se crede că oamenii care suportă totul, vor exploda în cele din urmă – și acest lucru este într-adevăr adevărat.

Oamenii nu sunt făcuți să reziste la acest tip de presiune emoțională internă. Așa că, vor exista inevitabil niște consecințe, atât fizice, cât și comportamentale (de exemplu, vei țipa brusc la un coleg: „Închide ușa sau te leg de ea cu bandă adezivă!”).

Partea emoțională a creierului nostru este ca o oală plină cu apă. Când lucrurile sunt calme, face doar niște bule jucăușe, dar când suntem stresați și avem frunțile mai deschise decât de obicei, este ca și cum am adăuga mai multă apă și am deschide focul.

Va începe imediat să fiarbă. Și, în cele din urmă, dacă nu reușim să oprim focul sau să scoatem o parte din apa din oală, aceasta va începe să se reverse. Întotdeauna va izbucni cumva. Cu cât ignori mai mult problemele sau le împingi în fundul minții tale, cu atât vei exploda într-o zi mai mult. Dacă îți accepți emoțiile și le gestionezi, atunci stresul și grijile tale vor fi reduse.

Emoțiile pot declanșa anumite gânduri și acțiuni, la fel cum anumite acțiuni și gânduri pot declanșa emoții.

Toate sunt legate una de cealaltă. Furia este adesea o reacție care se declanșează atunci când te simți nedreptățit(ă), frustrat(ă) sau vinovat(ă), în timp ce anxietatea te poate face timid(ă) sau poate declanșa răspunsul de luptă sau de fugă.

Durerea te ajută să depășești o pierdere, în timp ce iubirea te aduce mai aproape de ceilalți și îți schimbă prioritățile. Fericirea te face mai deschis(ă), mai abordabil(ă) și mai dornic(ă) să ajungi la alții și este strânsă legată de stima de sine și de încredere.

Unele emoții sunt mai complexe – cum ar fi gelozia, de exemplu. Majoritatea reacțiilor comportamentale care încep cu gelozie, sunt negative. Cu toate acestea, în funcție de ce fel de persoană ești, s-ar putea să te motiveze să te îmbunătățești.

Emoțiile pot acționa ca un clopoțel, pentru a te ajuta să înțelegi ce se întâmplă în viața ta și la ce trebuie să fii atent(ă). Acesta este modul în care oamenii gestionează situațiile și experiențele.

Deși ne-am dori să fim fericiți tot timpul, acest lucru nu este realist. Ne naștem pentru a experimenta toată gama de emoții și natura noastră ne face să avem mai multe emoții negative decât pozitive. Recunoașterea sentimentelor tale este un pas către fericire.

Abonează-te pe:
Lumea lui Oliver Google News Lumea lui Oliver Facebook